Kallen tarina alkoholin käytön lopettamisesta

Alkoholin käyttö tuli opeteltua aika nuorena, noin 14–15-vuotiaana. Jotenkin minulle oli syntynyt ”ihannevääristymä” alkoholiin liittyen. Sitä oppi että alkoholi kuuluu tiettyihin tilanteisiin, juhlapyhiin ja saunailtoihin. Mikään suuri ongelma alkoholi ei minulle ole koskaan ollut, paitsi jos vaimolta kysyy. Aina olen työni hoitanut, sekä kodin, lapsen ja lapsenlapset huolehtinut. Ei ole lastenlasten tarvinnut koskaan krapulaista ukkia katsella.

Meillä on sellainen miesporukka, jonka kanssa olemme käyneet vuosia lätkimässä korttia. Tapana oli tehdä kortinpeluureissuja pitkin Kymenlaaksoa ja eihän siellä kuivin suin oltu. Usein se oli kossupullo mieheen. Mukavaa oli niin kauan, kunnes eräällä reissulla tulin peli-illan päätteeksi rappuset alas. Seuraavana päivänä löysinkin itseni sairaalasta makaamasta naama ja kroppa ruhjeilla. Onneksi mitään aivotärähdystä vakavampaa ei sattunut! Siellä sairaalassa maatessani minua hävetti aivan valtavasti. Mietin että mitähän lapsenlapsikin ajattelee, kun ukki näin on rymynnyt. Siinä hetkessä päätin, että alkoholi on nyt minun osaltani juotu.

Kaikille alkoholin käytön lopettaminen ei ole helppoa eikä edes tarpeellista. Minä en nähnyt muita vaihtoehtoja. Minulle oli helpointa lopettaa juominen kerralla ja pysyä siitä täysin erossa. Nyt olen ollut viisi vuotta tipatta ja hetkeäkään ei ole harmittanut. Oloni on paljon vapautuneempi ja rauhallisempi. Aistit ovat voimakkaammat ja vuorovaikutustilanteet aidompia, kuin pienessä humalatilassa. Riidan aiheet vaimonkin kanssa joutuu nyt etsimään aivan muualta. On ollut myös mukavaa kun on voinut nousta autonrattiin, oli hetki ja kellonaika mikä tahansa. Minua ei vaivaa, jos muut ihmiset käyttävät seurassani alkoholia. Olen tosin huomannut, että juttujen älykkyystaso hieman alkoholista kärsii.

En koe, että olisin joutunut mistään luopumaan, vaan päinvastoin. Lopettaminen ei olisi onnistunutkaan näin helposti, jos olisi jäänyt tunne, että menettää jotain kun esim. juhannuksena ei ota muutamaa paukkua. Enää se ei käy mielessäkään. Muita ihmisiä en ala neuvomaan, miten tulee alkoholin käyttö lopettaa tai tuleeko lopettaa ollenkaan. Ihmisille sopii niin eri tavat, jokainen tietää parhaan itse. Tämä kerralla lopettaminen oli minulle helpointa.

Tästä linkistä löydät lisätietoa alkoholista sekä muista riippuvuuksista.

Lukuavustin

Tämä sivusto tukee helppokäyttötoimintoja, joita ovat mm. tekstin muuttaminen puheeksi ja tekstin suurentaminen. Käytä sivun oikeassa alareunassa olevan työkalurivin kuvakkeita.