Kuljetuspalvelut

Usealle ikäihmiselle tulee jossain vaiheessa elämää eteen se tilanne, ettei autolla ajo ole enää turvallista toimintakyvyn alentumisen takia. Viimeistään tuolloin tulee ajankohtaiseksi miettiä muita keinoja kodin ulkopuolisen liikkumisen ja asiointien turvaamiseksi. Ensimmäinen vaihtoehto on aina julkisen liikenteen hyödyntäminen, joista lisätietoa löydät sivulta Paikallisliikenne. Näiden lisäksi löytyy erilaisia kuljetuspalveluita.

Kelataksi on tarkoitettu terveydenhuoltoon liittyviin matkoihin, jolloin Kela korvaa osan julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyn matkan kustannuksista. Lisäksi Kela korvaa osan taksimatkasta joka on tehty Kelan tai julkisen terveydenhuollon myöntämään kuntoutukseen. Kelataksi tulee tilata aina keskitetystä tilausnumerosta, sillä näin välttää korotetun omavastuun maksamisen. Lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilöltä tulisi pyytää todistus matkakorvausta varten. 

Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua järjestetään niille henkilöille, jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään kutsuperiaatteella toimivaa paikallisliikennettä tai muita julkisen liikenteen palveluja jonkun sairauden, vamman tai muun toimintakykyä alentavan syyn takia ja jotka eivät ole vaikeavammaisen kuljetuspalveluihin oikeutettuja. Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun myöntäminen perustuu aina tarveharkintaan ja lisäksi se on määrärahasidonnainen.

Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua järjestetään niille henkilöille, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät vammansa tai sairautensa vuoksi pysty käyttämään joukkoliikennettä ilman kohtuuttoman suuria ongelmia. Vaikeavammaisuus voi olla joko fyysisistä tai psyykkisistä syistä johtuvaa. Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelupäätös perustuu aina lääkärin lausuntoon sekä ammattihenkilön arviointiin. Palvelu ei ole määrärahasidonnainen, joten se myönnetään kaikille vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun perusteet täyttäville henkilöille.

Lisätietoa eri kuljetuspalveluista löydät alla olevista linkeistä. 

Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu

Ikääntyneiden liikkumista tukevat palvelut

Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä ja Virolahti

05 220 6060
ma - pe 8:30 - 15:30
 
IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT ESITE NÄKYY KUVAA PAINAMALLA
 
Esitekuvake
 
IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT ESITE PDF

Pyhtää

040 5122 406
ma - pe 8:00 - 16:00

Lukuavustin

Tämä sivusto tukee helppokäyttötoimintoja, joita ovat mm. tekstin muuttaminen puheeksi ja tekstin suurentaminen. Käytä sivun oikeassa alareunassa olevan työkalurivin kuvakkeita.